Inholland
Menu

Planten Biotechnologie

We staan erom bekend dat we de nieuwe generatie biotechnologisch onderzoeksmedewerkers opleiden. Maar we doen veel meer. Onze studenten voeren tijdens hun studie onderzoek uit in opdracht van bedrijven uit de groente- en siergewasveredeling. Ze doen dat onder leiding van onze ervaren docent-onderzoekers. Daarnaast hebben onderzoekers eigen onderzoeksprojecten waarin ze de nieuwste veredelingstechnieken toepassen voor bedrijven. Ook dragen docent-onderzoekers en lectoren graag hun expertise en praktijkervaring over aan professionals die werkzaam zijn in de veredelingssector. Speciaal voor hen ontwikkelden wij de cursus Novel Breeding Tools, waarin hun kennis over de nieuwste moleculaire onderzoekstechnieken up-to-date wordt gebracht.

 

Kennisontwikkeling en innovatie
In nauwe samenwerking met diverse veredelingsbedrijven en kennisinstellingen werken we aan de optimalisatie van de CRISPR/Cas techniek, met de petunia als modelgewas. Nieuwe kennis en inzichten kunnen we vervolgens toepassen in elk ander gewas. In opdracht van veredelingsbedrijven ontwikkelen we ook moleculaire merkers die de veredeling kunnen ondersteunen en versnellen. Nieuw is ons onderzoek naar waardevolle inhoudsstoffen van planten. Door middel van moleculaire veredeling proberen we het gehalte aan inhoudsstoffen te verhogen. Dit onderzoek voeren we samen met de opleidingen Tuinbouw & Agribusiness en Chemie van Inholland uit. Kortom: we zijn voor bedrijven en instellingen een interessante onderzoeks- en kennispartner en dragen bij aan de ontwikkeling van moleculair onderzoek, productinnovatie en nieuwe gewassen voor de teelt- en veredelingssector.

 

Faciliteiten
Moleculair biologisch laboratorium | Plantencel en weefselkweek faciliteiten | Chemisch analytisch laboratorium

Deelexpertises

CRISPR/Cas

</p> <p>Met de CRISPR/Cas technologie is het mogelijk om op een specifieke plaats in het genoom, veranderingen aan te brengen. Deze methode kan ingezet worden voor mutatieveredeling en ook voor het introduceren van nieuwe allelen (eigenschappen). Veredeling met deze nieuwe methode kan veel preciezer en sneller.

Moleculaire merkers & DNA-Test

Moleculaire merkers hebben een breed scala aan toepassing in de plantenveredeling. Ze kunnen gebruikt worden voor identificatie (DNA fingerprinting) van rassen, bepalen van raszuiverheid en afkomst (DNA forensics) en bij de merkergestuurde veredeling. Planten veredelen met behulp van moleculaire merkers kan het veredelingsproces aanzienlijk verbeteren en versnellen.

Green Ingredients

Samen met de Kenniswerkplaats Chemie ontwikkelen we methoden voor de isolatie en analyse van secundaire metabolieten uit planten. Daarnaast proberen we met de nieuwste moleculaire veredelingstechnieken het gehalte aan inhoudsstoffen in de planten te verhogen.<br /> secundaire metabolieten

Team

Rogier Nijssen

Lector studiesucces

Antoine Gerritse

Onderzoeker & redactie platform studiesucces

Kartin Tazelaar

Onderzoeker studiesucces