Budget voor nieuwe veilige gewassen in de kas

29 jun 2017

Een consortium van Wageningen UR, bedrijven en Hogescholen gaat vijf gewassen in Nederlandse kassen telen, die nog niet in Nederland geproduceerd worden. Het gaat om vanille, zwarte peper, wasabi, salep en saffraan. Doel is om te onderzoeken of deze gewassen de Nederlandse glastuinbouw aan nieuwe verdienmodellen kunnen helpen, en of afnemers aan duurzaam geteelde, veilige producten geholpen kunnen worden.

 

De Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen heeft het project (PPS) “Nieuwe veilige gewassen in de kas” goedgekeurd. Komende 3 jaar komt er een budget van ca. 3,5 ton per jaar beschikbaar om te kijken of een 5-tal nieuwe gewassen perspectief bieden voor de teelt in de Nederlandse kassen. Het gaat om vanille, salep, wasabi, zwarte peper en saffraan. Bij vanille is in een eerder project gebleken dat het businessmodel positief lijkt, maar in deze pps wordt nog benodigde kennis genereerd. Het richt zich vooral op een verdere marktintroductie en optimaliseren van de productie. Bij wasabi en zwarte peper zal eerst goed gekeken moeten worden naar het teeltproces, zodat aan de hand daarvan ook bepaald kan worden of het haalbaar is om hier een verdienmodel van te maken. Bij salep spelen andere uitgangspunten een rol, met name of het mogelijk is om zo te telen, dat er onderscheidende salep wordt gemaakt ten opzicht van illegale import. Saffraan is de duurste specerij ter wereld. Door middel van een literatuurstudie in combinatie met rekenen aan een ‘hightech’  business zal gekeken worden of het mogelijk is om ook dit gewas in de Nederland te gaan telen.

 

Binnen de PPS “Nieuwe veilige gewassen in de kas” werken een 12  bedrijven met grote diversiteit samen. Naast onderzoek, zijn er ook telers, leveranciers van uitgangsmateriaal en bedrijven uit de keten van de foodproductie betrokken. Een aantal hogescholen gaan zich buigen over de chemische kant van het onderzoek, zij gaan de inhoudsstoffen van deze gewassen bepalen. De Club van 100 van Wageningen Research Glastuinbouw en Gemeente Rotterdam sponseren het project.

 

Op 5 april was de kick-off van het project. Een interessante middag waarbij de verschillende partners met elkaar konden kennis maken. Met name door de grote diversiteit in partners ontstaat er een nieuwe dynamiek die veel energie geeft.

 

De volgende bedrijven neem deel aan het project: Elstgeest Potplanten B.V.(penvoerder), Duijvestijn Tomaten, Lans, KFRS BV, J. van Marrewijk, Gova, Phytesia, Huijbregts groep BV, Club van 100, Intertaste, Valstar Holland Eminent, Eminent Food, Eminent Seeds, Iribov SBW, Gemeente Rotterdam, Hogeschool Leiden, Hogeschool Inholland, Hogeschool Rotterdam, Wageningen Environmental Research en Wageningen Research Glastuinbouw.

 

 

Delen

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.